Historia powstania Bubble Tea

Herbata musująca narodziła się w Tajwanie podczas lat 80. ubiegłego wieku, choć jej wynalazca nie był właściwie znany. W Internecie trwa wojna między dwiema możliwymi historiami stworzenia.

Pierwsza z nich to Herbaciarnia Hanlin z 1986 roku. Właściciela poruszyły kulki manioku, których był świadkiem na lokalnym rynku i postanowił wrzucić je do napoju herbacianego. Dodał trochę brązowego cukru, miodu i w ten sposób powstał napój.

Kolejna dotyczyła miejskiej herbaciarni. Właściciel tego sklepu w czasie podróży delektował się japońską zimną kawą i postanowił przynieść ludziom herbatę, mając okazje widzieć proces jej tworzenia. Był to mile widziany dodatek do działalności. W środku sennego spotkania biznesowego pracownik uzupełnił jej napój Fen Yuan (pudding deserowy) o mrożoną herbatę z mlekiem i cóż, myśli się rozwiały.

Chociaż ta druga historia jest lepsza, obie są wyraźnie oswojone. Szczególnie, że w środku napoju z kofeiną znajdowały się pływające kulki. Wolę podpisać się pod trzecią, całkowicie bezpodstawną historią z Księgi Rodzaju. Opowiada o niespokojnej nastolatce, która jest wyczerpana widokiem swoich rodziców pijących duże ilości napojów dla dorosłych i korzystających z przyjemności dla pełnoletnich. Postanowiła dodać trochę tekstury do swojej ulubionej herbaty i uznała, że jadalne kule są właśnie tym czego potrzebuje.

Czy się ją kocha, czy nienawidzi, bubble tea utorowała drogę całej masie dziwnych napojów zachęcających ochotników do pracy. Można (prawie) uczciwie powiedzieć, że orbitę zawdzięczamy niemal wyłącznie fenomenowi bubble tea. Napój z nadrukiem w panterkę znalazł sobie stabilny zakątek na rynku napojów w dziale rozrywki .

Można zapytać, dlaczego herbata z mlekiem perłowym? Przede wszystkim dlatego, że kocha je duża część naszej planety. W 2016 r. wartość herbaty z mlekiem perłowym na całym świecie wynosiła około dwóch miliardów dolarów, a od tego czasu jej popularność tylko rośnie. Musiało upłynąć trochę, zanim zdobyła ona popularność w USA, ale teraz jest wszędzie – od lokalnego supermarketu po ulubioną herbaciarnię z wyższej półki. Jednak nie każdy nadaje się do picia herbaty z mlekiem perłowym. Przełykanie kulek tapioki (znanych jako boba) przez zbyt dużą słomkę ma swoich zwolenników i przeciwników. Nawiasem mówiąc, są nawet wyskakujące perełki i kule wypełnione sokiem, które dodają do napoju element meta .

Dla jasności, może ona nosić wiele nazw. Bubble tea jest nazywana różnie – od boba po herbatę z mlekiem perłowym. Jednak napoje są zazwyczaj takie same – zielona, czarna lub oolong herbata z dodatkiem nabiału, potem jakiś słodzik i te dziwne jadalne kule. Jest to kapryśny sposób na delektowanie się staromodnym napojem, można też dodać do niego trochę tekstury. Przy zamawianiu należy zwrócić się do herbaciarni z prośbą o sugestie, dzięki niezliczonym smakom i opcjom boby.

Pomyśl o tym, aby cieszyć się swoim bubble tea w pomieszczeniu lub zrezygnować z blatu i słomki . Niektóre placówki oferują nawet pojemniki przyjazne dla środowiska. Możesz też przygotować go w domu, używając ulubionej butelki z gorącą wodą lub kubka. Jeśli wybierasz słomkę, wybierz taką, która nadaje się do recyklingu. Według Chun Shui Tang w Taichung, proces tworzenia pianki do czarnej herbaty rozpoczął się, gdy właściciel firmy, Pan Liu Han Jie odwiedził Japonię w 1983 roku .  Tam zobaczył japońskie kawiarnie, gdzie kelnerzy używali kubków z shakerem do przygotowywania napojów, które smakowały wyśmienicie, w ten sposób wykreowała się historia bubble tea .

Dowiedz się więcej o naszym Bubble Tea!