Legenda Bubble Tea

Bubble tea w Tajwanie jest napojem zawierającym herbatę, a jej wynalezienie było bardzo przypadkowe. Herbaciarz Liu Han-jie pewnego dnia ni stąd, ni zowąd wsypał herbatę i kruszony lód do zachodniego miksera, wymieszał i wylał “ice tea”. Herbaciarze byli zachwyceni “najnowszym wynalazkiem”, jednak mocno zakłopotani rozmyślali nad tym jak mogliby nazwać swój projekt. Gdy zobaczyli powierzchnię herbaty zalaną niezliczoną ilością bąbelków i po raz pierwszy wykorzystali czarną herbatę jako surowiec, wpadli na genialny pomysł. Tak oto napój nazwali “bubble tea”.

Herbata bąbelkowa może być również przygotowywana zgodnie z wymaganiami konsumenta z wykorzystaniem różnych herbat, takich jak herbata zielona, herbata oolong i herbata kwiatowa. Jako surowców z różnymi dodatkami, takimi jak mleko, sok, miód, dżem, proszek kokosowy, kostki cukru ,kostki owoców, wino itp. Ze względu na działanie rozpuszczalnych białek, aminokwasów, polifenoli, saponin herbacianych i pektyn oraz innych substancji powierzchniowo czynnych w wywarze herbacianym. W ten sposób podczas procesu wytrząsania powstaje duża ilość piany. Spieniony wywar z herbaty przelewa się do filiżanki, a następnie goście otrzymują do ssania słomki o różnej grubości w zależności od podobieństw i różnic uzupełniających się składników.

Bubble tea to napój łączący starożytny chiński zwyczaj picia herbaty z zachodnim sposobem odżywiania się, a herbaciarnia jest odpowiednim miejscem dla młodych mężczyzn i kobiet do spotkań towarzyskich,  także do rozmów o biznesie, nauce, sprawach krajowych i rodzinnych. W związku z tym bubble tea jest popularna w Tajwanie, co więcej handlowcy wpadli na ciekawe pomysły z różnymi dodatkowymi składnikami, tworząc odmienne serie herbat bąbelkowych. Ten rodzaj napoju herbacianego odziedziczył tradycję, wzbudzając w ludziach sympatię do Chin i rozwijając skojarzenia z chińską kulturą herbacianą.