Tapioca

Kiedy obcokrajowcy myślą o kuchni brazylijskiej na myśl przychodzi im wszechobecne (i pyszne) churrasco lub grill, ale różnorodność potraw i smaków wykracza daleko poza samo mięso. Tapioka jest uniwersalnym produktem spożywczym pochodzącym z manioku, który wziął się z Brazylii. Tapioka pochodzi z rośliny zwanej po portugalsku maniokiem lub mandioką.

Ta skrobiowa roślina jest uprawiana i zbierana w całej Brazylii, Ameryce Południowej i Afryce, a jej popularność w świecie kulinarnym stale rośnie dzięki pewnym szczególnym cechom rośliny kasja.

Tapioka powstała ze skrobi rośliny maniok, a w rezultacie powstaje mąka o neutralnym smaku, która doskonale nadaje się do zagęszczania różnych potraw, zarówno słodkich, jak i pikantnych. Tapioka dobrze zachowuje swoją żelową strukturę nawet po zamrożeniu, a następnie rozmrożeniu, co sprawia, że w niektórych przepisach jest bardziej praktyczna niż skrobia kukurydziana.

Budyń z tapioki jest popularny w Stanach Zjednoczonych, ale w Brazylii perełki tapioki przygotowuje się często w inny sposób. Z tapioki robi się rodzaj zawiniątka, które jest białe lub białawe. Brazylijczycy dodają do nich słodkie lub pikantne potrawy, co sprawia, że jest to popularne danie, które można jeść o każdej porze dnia. Zazwyczaj dodaje się ją również do zup i sosów, aby je zagęścić, a jest ona zazwyczaj tańsza niż inne mąki. Tapiokę można również dodawać do ciast lub mięs takich jak hamburgery, by działała jako środek stabilizujący

.

Pod względem odżywczym tapioka zawiera same węglowodany, ponieważ jest wytwarzana z wyekstrahowanej skrobi rośliny maniok. Zerowa zawartość tłuszczu i białka czyni z tapioki przyzwoitą alternatywę dla substytutów węglowodanów, ale zawiera ona mniej błonnika niż inne skrobie. Jest to świetny wybór dla osób stosujących dietę bezglutenową, iż jest to mąka z korzenia. Tapioka jest zwykle sprzedawana w Stanach Zjednoczonych w postaci perełek, ale jeśli szukasz wersji mącznej bądź sproszkowanej to zajrzyj do lokalnego sklepu ze zdrową żywnością. Każdy suchy produkt z tapioki zachowa świeżość na czas nieokreślony, o ile będzie przechowywany w szczelnym zamknięciu, z dala od ciepła i wilgoci. Bezglutenowe desery to świetny sposób na wprowadzenie tapioki do diety, ale zastosowania tej brazylijskiej potrawy są praktycznie nieograniczone.